ویتامین B چیست؟ چه کاربردی دارد؟
تغذیه متعادل به معنای دریافت تمامی مواد مغذی مورد نیاز بدن به شکل ایدهآل است. هر ماده مغذی در بدن وظیفهای متفاوت بر عهده دارد. ویتامینهایی که نمیتوانند برای مدت طولانی در بدن ذخیره شوند نیز بخش مهمی از یک تغذیه خوب را تشکیل میدهند. یکی از این ویتامینها، ویتامین B است. بدن ما ویتامین B را به اندازه نیاز خود از مواد غذایی دریافت میکند و مازاد ویتامین B به سرعت از بدن دفع میشود. بنابراین، ویتامینهای گروه B جزو ویتامینهایی هستند که حتماً باید در برنامه غذایی گنجانده شوند. حال، فواید ویتامین B چیست و این ویتامین در چه غذاهایی یافت میشود؟ بیایید با هم به پرسشها و اطلاعات مربوط به ویتامینهای B نگاهی دقیق بیندازیم.
ویتامین B چیست؟
ویتامین B در میان ویتامینهای مهمی قرار دارد که بدن به آنها نیاز دارد. این ویتامین در مجموع دارای 8 نوع مختلف است که هر کدام در بدن وظایف متفاوتی دارند. ویتامین به صورت ترکیبات آلی که از منابع غذایی مختلف به دست میآید، به تولید انرژی و سلول در بدن کمک میکند.
ویتامین B چه کاربردی دارد؟
ویتامین B از عملکرد صحیح عملکردهای بدن حمایت میکند. ویتامین B که هضم کربوهیدراتها و چربیهایی که از طریق غذا به بدن وارد میشوند را تسهیل میکند، این ترکیبات را به انرژی تبدیل میکند. علاوه بر این، ویتامین B وظایف مهمی در متابولیسم نیز دارد.
فواید ویتامین B برای پوست چیست؟
ویتامین B یکی از منابع مهم برای پوست است. در اینجا فواید ویتامین B برای پوست آمده است...
- از بازسازی سلولهای پوستی و تقسیم سلولی پشتیبانی میکند.
- به پیشگیری از بیماریهای پوستی کمک میکند.
- به پوست امکان میدهد تا ظرفیت رطوبت خود را حفظ کند.
- با افزایش تولید سبوم در پوست، نقش جلوگیری کننده از چین و چروک پوست را ایفا میکند.
علاوه بر ویتامین B، با کسب اطلاعات در مورد فواید ویتامین A برای پوست و فواید ویتامین E برای پوست، میتوانید این ویتامینها را نیز در وعدههای غذایی خود بگنجانید و گامی به سوی زندگی سالمتر بردارید.
ویتامین B چه فوایدی برای مو دارد؟
ویتامین B یکی از گروههای ویتامینی است که بر روی مو تأثیر دارد. در اینجا فواید ویتامین B برای مو آورده شده است...
- به افزایش سرعت گردش خون در پوست سر کمک میکند.
- این امکان را فراهم میکند که فولیکولهای مو اکسیژن بیشتری دریافت کنند.
- به داشتن موهایی قویتر، سالمتر و درخشانتر کمک میکند.
ویتامین B در چه موادی یافت میشود؟
غذاهایی که حاوی ویتامین B هستند عمدتاً شامل گوشت، شیر، ماهی و محصولات غلات میباشند. گروههای غذایی که بیشترین ویتامین B را دارند و انواع ویتامین B به شرح زیر است:
- ویتامین B1: گندم، تخممرغ، شیر، ماهی و گوشت
- ویتامین B2: سیبزمینی، عدس، هویج، شیر، فندق، بادام زمینی
- ویتامین B3: حبوبات، لیمو، احشاء، انجیر، پرتقال، کدو
- ویتامین B5: تخممرغ، ذرت، نخود، آووکادو، آجیل، گل کلم
- ویتامین B6: گوشت، ماهی، اسفناج، تخممرغ، هویج
- ویتامین B7: برنج، گوشت، ماهی، شیر، بروکلی، پیاز، بادام، قارچ
- ویتامین B9: لوبیا سبز، کیوی، نعناع، کاهو، پیازچه
- ویتامین B12: میگو، شیر، ماهی، تخممرغ
انواع ویتامین B کدامند؟
انواع و ویژگیهای ویتامین B به شرح زیر است:
B1 (تیامین)
ویتامین B1 که تیامین نامیده میشود، اولین نوع ویتامین B کشف شده است. تیامین با تولید انرژی مورد نیاز سلولها به کارکرد سالم سیستم عصبی کمک میکند. اگرچه ویتامین B1 به میزان مشخصی در کبد ذخیره میشود، اما مقدار اضافی آن پس از مدتی از بدن دفع میشود. کمبود ویتامین B1 میتواند عملکرد سیستم عصبی، مغز و قلب را به طور جدی تحت تأثیر قرار دهد. همچنین در صورت کمبود تیامین ممکن است اختلالات حافظه، خستگی مفرط و کاهش وزن مشاهده شود.
B2 (ریبوفلاوین)
وظیفه ویتامین B2 کمک به تجزیه کربوهیدراتها، چربیها و پروتئینهایی است که وارد بدن میشوند. به این ترتیب تولید انرژی مورد نیاز بدن تضمین میشود. ویتامین B2 به مقدار زیادی توسط باکتریهای موجود در سیستم گوارشی تولید میشود، اما این میزان اغلب برای بدن کافی نیست. به همین دلیل میتوان مکمل B2 را تحت نظر پزشک مصرف کرد. ریبوفلاوین نقش محافظتی در برابر میگرن و انواع بیماریهای قلبی دارد.
ویتامین B3 (نیاسین)
نیاسین یا ویتامین B3؛ وظایفی همچون تولید انرژی از طریق تجزیه مواد غذایی، حمایت از عملکرد هورمونها، کمک به تولید DNA و حمایت از عملکرد صحیح سیستم عصبی را بر عهده دارد. کمبود ویتامین B3 میتواند منجر به مشکلاتی مانند افسردگی، از دست دادن حافظه، مشکلات پوستی و خستگی شود.
ویتامین B5 (اسید پانتوتنیک)
ویتامین B5 به فرآیندهای متابولیک کوآنزیمها و پروتئینها در بدن کمک میکند و همچنین به تولید انرژی یاری میرساند. اسید پانتوتنیک با کمک سلولهای قرمز خون به قسمتهای مختلف بدن منتقل میشود و امکان تولید انرژی در بافتها را فراهم میکند. در صورت کمبود ویتامین B5، مشکلاتی مانند بیحسی دست و پا، بیاشتهایی و سردرد میتواند مشاهده شود.
ویتامین B6 (پیریدوکسین)
ویتامین B6 در اکثر واکنشهای آنزیمی بدن نقش دارد. پیریدوکسین بهویژه از نظر سیستم ایمنی و رشد مغز اهمیت بسیار زیادی دارد. کمبود ویتامین B6 در نتیجه کمبود ویتامینهای B12 و B9 در بدن رخ میدهد. در صورت کمبود پیریدوکسین، مشکلاتی مانند افسردگی و کمخونی ممکن است بهوجود آید.
ویتامین B7 (بیوتین)
ویتامین B7 به طور کلی وظایف تولید انرژی از مواد غذایی را انجام میدهد. بیوتین به ویژه در سنتز چربی و گلیکوژن نقش دارد. در صورت کمبود ویتامین B7 ممکن است با مشکلاتی مانند ریزش مو، پوست ناسالم و ظاهر ناخنهای ناسالم مواجه شوید.
ویتامین B9 (فولیک اسید، فولات)
فولات، یک ترکیب است که در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد. حالتی از فولات که به مواد غذایی اضافه میشود، اسید فولیک نامیده میشود. ویتامین B9 در فرآیندهای متابولیک ساختارهای پروتئینی DNA و RNA نقش دارد. اسید فولیک به زنان باردار در داشتن زایمان سالم کمک میکند.
ویتامین B12 (کوبالامین)
کوبالامین به طور کلی در گوشت حیوانات یافت میشود. ویتامین B12 مسئول تولید DNA و سلولهای خونی قرمز است. همچنین این نوع ویتامین در رشد سلولهای مغزی و عصبی نقش مهمی ایفا میکند. در صورت کمبود ویتامین B12 ممکن است از دست دادن حافظه، افسردگی، خستگی و کاهش وزن مشاهده شود. برای کسب اطلاعات درباره علائم کمبود ویتامین B12 میتوانید به محتوای ما نگاهی بیندازید.
علائم کمبود ویتامین B چیست؟
از جمله فواید ویتامین B میتوان به تقویت سیستم ایمنی و افزایش مقاومت بدن اشاره کرد. کمبود ویتامین B میتواند به مشکلات زیر منجر شود:
- مشکلات تمرکز
- خستگی
- بیماری بریبری
- کمخونی
- گاستریت یا التهاب معده
- بیماریهای مسری
اگر شما هم دچار کمبود ویتامین B هستید، میتوانید با مشورت پزشک و دریافت مکمل ویتامین B بر مشکلات موجود غلبه کرده و زندگی سالمتری داشته باشید.